Khaki heren 18 Cm X Schoudertas 22 Joseko Josekopumode510 9 voor qpwIFITf

1art1 Creed Cm Unity Houders Card verrassingssticker creditcards 10x7 Set voor en Assassin's 1x Characters AvqtEAUrw

In mijn jeugd hoorde ik vaak dat ik niet zo verlegen hoefde te zijn. Ik was een rustig en stil meisje en was wat terughoudend in het leggen van nieuwe contacten. Ook had ik niet altijd de behoefte om altijd maar met vriendinnetjes af te spreken.

De vraag is of het verlegenheid was of introversie. Deze twee begrippen worden vaak als synoniemen voor elkaar gebruikt, maar zijn wel degelijk anders. Wanneer je verlegen bent is er vooral sprake van het gevoel van ongemak of nervositeit bij het aangaan van nieuwe contacten. Ook wanneer je mensen kent, kan dit gevoel meespelen. Verlegenheid komt voort uit angst, onzekerheid of schaamte. Je bent dan bang voor het oordeel van de ander. Vindt de ander mij wel leuk of goed genoeg.

Wanneer je verlegen bent, durf je niet met anderen te spreken en lukt dit pas wanneer je je wat comfortabeler voelt bij iemand. Voor groepen spreken bijvoorbeeld, levert dan ook veel stressgevoelens op.

Verlegen mensen hebben meer tijd dan gemiddeld nodig om te wennen aan nieuwe mensen. Maar wanneer ze zich op een bepaald terrein op hun gemak voelen, kunnen ze dit wel uitbreiden. Dit gaat stap voor stap.

Dan is er  introversie. Introversie gaat over temperament. Ben je introvert dan ben je meer op jouw eigen belevingswereld gericht. De manier waarop jij naar de wereld kijkt, gaat altijd via jouw eigen innerlijke filter. Daardoor duurt het soms wat langer voordat je reageert en het kan ook zijn dat je niet zo  snel op iemand die je niet kent, afstapt.

En ja, introverten leggen over het algemeen ook wat moeilijker contact. Ze kunnen daar wat terughoudend in zijn omdat ze eerst de buitenwereld moeten plaatsen en observeren. En dat kost tijd.

Sociale activiteiten vragen energie en introverten laden op door op zichzelf te zijn.

Het lijkt erop dat verlegenheid vaker voorkomt bij introverte mensen, maar ook  extraverten kunnen wel degelijk verlegen zijn. Het verschil tussen introversie en extraversie leg ik uit in mijn volgende blog.

Ben je zowel verlegen als introvert dan is het wel extra uitdagend om contacten te leggen.

Een ding is zeker: met beide kun je leren omgaan, zodat een aantal dingen uiteindelijk wel makkelijker worden.

Mijn eigen verlegenheid ben ik inmiddels redelijk ontgroeid door te werken aan de grondslag voor mijn verlegenheid waardoor ik er steeds beter mee heb leren omgaan. Door buiten je comfortzone te treden, voel je je steeds comfortabeler bij het aangaan van nieuwe contacten en voel je je steeds minder verlegen.

Ook met introversie kun je leren omgaan door uit je comfortzone te stappen. Hoe vaker je dat doet, hoe makkelijker dingen worden.. Om een voorbeeld te geven: vijftien jaar terug had ik moeite met netwerken. Wanneer ik op een congres was, stond ik meestal alleen. Nu stap ik op mensen af (ik heb daar wel een strategie voor) en stel me voor. Wel heb ik met relatief weinig mensen een gesprek, maar meestal duren die gesprekken ook wat langer.

In dit artikel heb ik kort het verschil tussen introversie en verlegenheid geschetst. Wil je hierop reageren, deel het hieronder. Wil je meer informatie of weten wat ik voor je kan betekenen, neem dan vrijblijvend contact op.

hak beige veter dames synthetische enkellaarsjes Aalardom tsmxh110557 hak Iw7Cxa
Monica Scheffer

  • 10x7 verrassingssticker voor Assassin's Cm Set Characters Card 1x Houders creditcards Unity Creed 1art1 en
  • capaciteit kleur afmeting reistas 29x12 5x41 damesrugzak grote groen zwart studentencomputer retro Qxjpz Casual 5cm w4ZqI1cTg